Damfrosken

Mens det har vært steikende solskinn og sommerferie har den lokale kunstneren Anne-May Risholt Fossnes i tre dager jobbet iherdig sammen med en kreativ gjeng barn mellom 9 og 12 år. I dypet av bibliotekets boksamling har de latt bading være bading og i stedet konsentrert seg om kunst, miljø og resirkulasjon.

Damfrosken

Resultatet finner du utstilt i inngangspartiet til Arendal bibliotek. Der står det nå to damfrosker (lat. Pelophylax lessonae), en voksen og en som nylig er gått fra rumpetroll til voksen frosk. Damfrosken i Norge er kritisk truet og finnes bare naturlig en plass i Norge, og det er på Løddesøl i Arendal kommune. Disse froskene skiller seg såpass mye ut fra sine venner i resten av Europa at de blir kaldt en klade, en undergruppering som er verdt å ta vare på.

Damfrosken

De to damfroskene er laget av papp og papiravfall som biblioteket skulle sende til gjenvinning. Kunstneren og barna har jobbet med hva som kan gjøres med gamle aviser, og blitt inspirert av det flotte (kanskje individspesifikke) magemønsteret til damfrosken.

Anne-May: «Jeg syns jeg ser noe helhetlig ved disse forvokste damfroskene. Alt vi omgir oss med må behandles med respekt og det kan vi gjøre ved å anerkjenne og resirkulere, vi mennesker har mer påvirkning enn vi føler i hverdagen. Jeg håper at froskene kan inspirere til gjenvinning og dette prosjektet viser at det kan skapes noe flott av avispapir. Man skal ha respekt for damfrosken, for treet og for avisen.»

Prosjektet Damfrosken er en del av et større prosjekt hvor biblioteket ønsker å gi barn en kunstnerisk opplevelse i skoleferiene. Vi jobber allerede med planleggingen av aktiviteter i høstferien. I sommer ble det en mindre gruppe påmeldte deltagere som jobbet sammen i en lang periode på et felles kunstverk. I høstferien tenker vi annerledes og ser for oss at barna lager sitt eget lille bidrag til et kunstverk som så blir satt sammen av kunstneren. Tankeprosessen er fremdeles i gang, så kanskje svinger vi i en helt annen retning. Det eneste vi vet sikkert er at dette prosjektet er utrolig morsom å jobbe med og at vi gleder oss stort til å se hva resultatet blir neste gang.

Kreativt verksted er støttet av Nasjonalbiblioteket og Aust-Agder fylkeskommune.