Korona-pandemien setter store begrensninger i livet for de fleste av oss. Men påsketiden kan likevel være i kriminallitteraturens tegn og nytes nesten som normalt, har du ikke krimbøkene hjemme kan du benytte «takeaway-bibliotek» vårt, sjekk ut på arendalbibliotek.no. Det er fortsatt mye krim i hyllene!!

Krimlitteratur blir mye lest – svært mye lest! De siste tiårene er det politietterforskeren som har dominert, men kanskje er tiden inne til å sjekke ut mer og å «utvide horisonten»?
Grovt skissert bruker jeg å dele krim inn i to hovedretninger: den klassiske (der også politiromanene hører hjemme) og den hardkokte.

Hardkokt krim:
Jeg tror det er vanlig å regne Dashiell Hammets «Malteserfalken» som den første hardkokte krimromanen, men Raymond Chandler og hans privatdetektiv Philip Marlowe er trolig den som er mest kjent innen genren. Mange av hans romaner er filmatisert med Humphrey Bogart i hovedrollen, og dette har helt klart bidratt til Chandlers klassikerstatus. Jeg har lest at noen har kalt Chandler for «krimmens Hamsun» – det kan jo avlede ulike typer følelser, men i min opplevelse er dette et forsøk på å henlede oppmerksomhet mot språket, de utrolige levende overdrivelsene og lignende litterære kvaliteter. I Norge tror jeg det er trygt å si at Gunnar Staalesen og hans Varg Veum er den mest kjente innen hardkokt krim, mens Jo Nesbø og hans Harry Hole er den som er mest lest i dag.

Klassisk krim:
Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) er den første som skriver krimromaner om de geniale og sære tenkerne som finner løsningen gjennom deduksjon/logisk slutning. Men jeg forbinder klassisk krim i enda sterkere grad med Agatha Christie – en sann mester, og skaper av både Poirot og mange andre kjente og kjære detektiver og etterforskere.

Mitt tips:
Dette ble kanskje en lang omvei, men omsider har jeg kommet fram til det jeg vil presentere som mitt beste krimtips anno 2020, og det jeg har hatt størst glede av innen krimgenren de siste ti årene: islandske Arnaldur Indridason var journalist fram til debuten i 1997. Arnaldur har flere hovedpersoner i sine krimromaner, men etterforskeren Erlendur Sveinsson er den som leder oss inn i de fleste mysteriene. Du vil gjenkjenne de fleste «triks» som kjennetegner genren. Jeg ble begeistret for forfatterens språk og stil, at han bare i veldig små men interessante doser også gir et bilde av etterforskeren og hans personlige liv som trigger leseren i tillegg til selve mysteriet.
Smak er helt og holdent en personlig ting, så dette vil oppleves ulikt, men det kan kanskje være verdt et forsøk?
Bøkene kan leses kronologisk eller helt uavhengig av utgiverår, men jeg vil anbefale å starte med «Myren» (2004) som er den første som ble utgitt på norsk. Jeg vil også anbefale at du ganske snart velger å lese «Hjemstavn» (2012) – der får du et klarere innblikk i Erlendurs historie, og det kan på noen måter gi mer mening også til romaner utgitt tidligere. I tillegg er «Hjemstavn» min favoritt!

Dette er en spesiell tid som vil bli husket i lang tid av oss alle. Det er mange ting vi IKKE skal gjøre i tiden som kommer, så derfor kan det være nyttig å bruke noe av energien på å finne ut hva vi faktisk kan gjøre. Og for mange av oss er lesing en god, avslappende og mange ganger nyttig «hobby» – og i påsken er det krim som står i høysetet! Så er du tom hjemme, ta kontakt med oss og prøv «takeaway-biblioteket»! Siste frist for bestilling av «takeaway-bøker» til påske er tirsdag 7/4 kl. 11, og må hentes innen kl. 14 (etter at du har fått melding om at bestillingen din er klar!).

Ola Eiksund, Arendal bibliotek